robenlindajapan.reismee.nl

30 oktober, vertrek vanaf Schiphol en 31 oktober aankomst op Tokio Haneda

Woensdag 30 oktober zijn we vertrokken. Buurman Jan heeft ons om 16.30 uur naar Schiphol gebracht. Wel fijn zo'n buurman, altijd bereid om iets voor ons te doen als we het vragen. Rond 17.00 uur kwamen we aan in de vertrekhal. Bij de incheckbalie was het het vrij rustig, zodat we mooi op tijd door de security en douane kwamen. In de centrale vertrekhal eerst een bakkie gedaan en een lekker broodje gegeten. Vervolgens naar de gate gewandeld alwaar we op tijd konden boarden. En zowaar vertrokken we op tijd vanaf de gate op weg naar onze overstap in Shanghai China, dit met China Eastern.

Omdat er een aantal stoelen met extra beenruimte over waren besloot ik aan de stewardess te vragen of we daar mochten zitten. In mijn beste Chinees uitgelegd dat ik er zelfs voor wilde betalen, maar ze waren onvermurwbaar, je plaats is je plaats en dat is het. Ik was overigens niet de enige, een man die nog een kop groter was dan ik had dezelfde vraag gesteld maar kreeg ook nul op rekest. Nu moet ik zeggen dat de plaatsen waar we zaten voor een vliegtuig best ruim waren. We konden de benen meer als ruim kwijt dus uiteindelijk hebben we ons geschikt in ons lot. De vlucht verliep prima, de verzorging aan boord was uitstekend, dus een dikke duim voor de vliegmaatschappij.

Na ruim 10 uur vliegen kwamen we aan op Shanghai Airport. Een enorm groot vliegveld met om de paar honderd meter een check op je gegevens, dit zoals vingerafdrukken, paspoort en boardingpassen. Toch liep alles vlot en efficiënt door en binnen een drie kwartier uur stonden we in de buurt van onze gate naar Tokio. Daar hebben we eerst een lekker bakkie genomen bij de Starbucks. Die gasten kom je overal tegen op de wereld. De overstaptijd was 3 uur en vloog om. Ook het boarden hier startte mooi op tijd en zonder vertraging gingen we hier de lucht in naar Tokio.

De vlucht naar Tokio ging snel, na 2 uur en 10 minuten landden we op het vliegveld Tokio Haneda. Het was inmiddels donderdag 31 oktober en de tijd was 20.30 uur. Tokio tijd is 8 uur later dan Nederlandse tijd.

Omdat we helemaal achterin in het vliegtuig zaten, waren we één van de laatsten die eruit konden. Na een heel eind lopen, ook hier is het ontzettend groot, kwamen we aan bij de douane. We stonden achteraan maar konden, omdat ik vooraf online onze gegevens had doorgegeven (QR code), vrolijk doorlopen langs alle mensen die ter plaatse hun gegevens aan het invullen waren. Toch niet zo gek als je je van tevoren wat verdiept in de procedures. De douanebeambte keek ons vrolijk aan en na het laten van de QR code, paspoort check en afnemen van vingerafdrukken konden we door naar de bagageband. Redelijk vlot kwam de bagage op de band en na 10 minuutjes hadden we onze koffers. Nog even langs "nothing to delcare" en daar stonden we in de aankomsthal. Welkom in Japan, ons avontuur kan beginnen.

Ons hotel ligt op 3 km van het vliegveld, dus een taxi genomen vanaf het vliegveld. De taxichauffeur sprak geen woord Engels en wij 2 woorden Japans. Dus middels plaatjes vanaf de Expedia App de naam van het hotel laten zien met het adres in het Japans. Na drie keer buigen begreep hij waar we heen wilden en hij begon onze koffers in de auto te zetten. Zijn taxi was een Toyota, de uitvoering is gelijk aan de oude Engelse taxi's. Wel erg leuk om de rit zo te maken. Bij het hotel werden we keurig afgezet en na drie keer buigen nam hij afscheid. Het inchecken verliep snel en na vele buigingen gingen we naar onze kamer. De kamer was groot en had 2 één persoonsbedden. Dit was bewust zo gekozen, Japanners zijn klein en hebben over het algemeen bedden van 120-140 breed. Moe en voldaan zijn we na een bakkie heerlijk gaan slapen. Dit was dag 1 en 2 in een notendop.

Klaas Boer, klaasboer@hetnet.nl

Leuk idee. Verhaal met foto’s. Opvolger Jack van der Hoek in Haarlem bracht 28 dagen volgens zelfde formaat in Peru door.